Havregrynsgröt med ägg (om man vill stå sig länge) 347 Kcal

1 dl Havregryn, vatten så att det täcker grynen (smaksak)

1 dl lättmjölk

2 ts ljusa psylliumfrön

Kanel eller vaniljpulver

Fri mängd bär (blåbär, hallon, lingon eller olika vinbär bara att välja)  Blåbär 1dl =32

2 kokta ägg.

1 dl  Blåbär 32 Kcal

1 msk  Fiberhusk, psylliumfrö  1Kcal

1 dl  Havregryn 129 Kcal

1 dl  Lättmjölk 0,5% fett 39 Kcal

2 st  Ägg,  kokt 146 Kcal

Protein 25 E%  21g

Fett 36 E%  14g

Kolhydrarer 39 E% 34 g

Kostfiber 13 g

Kolerterol 211 mg

Innehåller en massa B-vitaminer och framförallt B12.

Innehåller bland annat järn och selen ca 50 % av RDI

apelsin

Solskens Smoothie 387 kcal

0,5 st  Apelsin 39 Kcal

0,5 st  Banan 53 Kcal

1 msk  Fiberhusk, psylliumfrö 1 Kcal

1,5 dl  Kesella lätt, kvarg, 1% fett 112 Kcal

0,3 st  Mango 55 Kcal 1,5 dl

Minimjölk <0,1%fett 54 Kcal

1 st  Ägg, rått eller kokt 73 Kcal

Protein 34 E%  34g

Fett 18 E%  7g

Kolhydrater 48 E% 45g

Kostfiber 11g

Kolesterol 148  mg

Innehåller mycket B-vitaminer, extra mycket B-12 och C-vitamin.

Kalcium rik, men innehåller också Selen.

 

Min egen frukost!  347 kcal

1 dl  Blåbär 32 Kcal

0,5 msk  Chiafrön 24 Kcal

1 msk  Fiberhusk, psylliumfrö 1 Kcal

0,1 dl  Gojibär, torkade 14 Kcal

0,5 dl  Havregryn 66 Kcal

0,5 dl  Kesella lätt, kvarg, 1% fett 38 Kcal

0,1 dl  Lingon 2 Kcal 2 dl

Naturell yoghurt lätt, 0,5% fett 84 Kcal

1 msk  Pumpafrön, pumpakärnor, msk 50 Kcal

0,4 msk  Russin,13 Kcal

0,4 msk  Solrosfrön 24 Kcal

Protein 25 E% 22g

Fett 29 E% 11 g

Kolhydrater 46 E % 49 g

Kostfiber 15 g

Kolesterol 8,5 mg

Innehåller B-vitaminer, alla vitaminer men lite mer Vitamin E

Jämn fördelning av mineraler, men lite mer kalcium.

Receptet på müslin som är glutenfri finns på:

www.ellenskost.se

mat6-230

Som ni ser har jag också lagt till Kolesterol mängden i mg.

Kolesterol är fett som behövs för att bygga upp våra celler vissa hormoner och gallsyrorna. Kolesterol tillverkas i levern, men finns även i maten vi äter. Om vi äter mat med mycket kolesterol så minskar vår egen tillverkning. Höga kolesterolvärden i blodet kan ge större risk för att drabbas av hjärtkärlsjukdomar. Det finns mycket kolesterol i bl.a. ägg, smör, inälvsmat, kaviar och räkor.

Bra källor för fett kommer ifrån rapsolja, olivolja, nötter, mandel, linfrö, frön, fet fisk och avokado.

Nästa inlägg handlar om det omdiskuterade mellanmålet..

 

 

 

 

 

 

Annonser