Mellanmål passar vi på att ge till våra barn, men glömmer oss själva!

  • Mellanmålets fördelar:
  • Ger blodsocker balans
  • Motverkar sug
  • Gör att vi äter lagom stora portioner
  • Förebygger hunger

När vi äter mellanmål håller vi vårt blodsocker stabilt. Detta är önskvärt och gör att vi lättare behåller energin hela dagen lång. Det gör också att vi slipper den så annars vanligt förekommande eftermiddagströttheten och även det där sötsuget som många känner av fram på dagen. Vi mår bra av att dela upp energiintaget på 5 mål per dag. Alltså äta lite oftare men mindre portioner. Hur mycket vi bör äta som mellanmål är individuellt och beror på hur stort energibehov vi har.

När vi äter så stiger blodsockernivåerna, hur mycket det stiger beror på vad vi äter. Snabba kohydrater i form av godis, läsk, vitt bröd, pasta, bullar ökar blodsockret snabbt. Kroppen måste då snabbt svara med att producera insulin, vilket sänker sockernivåerna i blodet. Samtidigt så öppnar insulinet våra fettdepåer som då suger åt sig utav näringen. Därför är snabba kolhydrater inget bra mellanmål. Resultatet blir oftast att man efter en stund blir både trött och mer sötsugen.

Vissa studier har visat att man går upp i vikt av att äta mellanmål. I dessa studier har man fortsatt att äta lika stora portioner som tidigare och inte tagit hänsyn till att man har lagt till mellanmål, vilket har medfört att det totala energiintaget har ökat.

Äter man mellanmål på ”rett sett” blir den totala energi mängden den samma och kanske till och med något mindre än tidigare, men fördelat jämt över dagen.

Ett hälsosamt och fettsnålt mellanmål bör ge lite näring och behöver inte vara så stort. Ett mellanmål kan med fördel innehålla fibrer samt lite magert protein.

 

Ett mellan mål behöver inte vara komplicerat, det kan gärna bestå av plockmat.

Ett tips är att alltid lägga till ett proteinrik livsmedel.

Bild                             MH900438898

Här följer några tips:

 

  • T.ex. Ett äpple + ett ägg
  • 1/2 frukt, 125 g keso.
  • 100 g keso (1 dl), 5 g mandel (5 st), 65 g äpple, kanel.
  • 50 gram färska fikon, 40 gram hårdost (<10 % fett), 2 dl jordgubbar.
  • 40 g hårdost (<10 % fett), 30 g paprika, 5 g valnötter, 1/2 frukt.
  • 50 g lättkesella, 65 g bär, 1 ägg.

En bra uppdelning av måltider:

  • Ca 07.00 Frukost
  • Ca 10.00 Mellanmål
  • 12.00-13.00 Lunch
  • 15.00-16.00 Mellanmål
  • 18.00-19.00 Middag

 

Titta gärna in på min hemsida:

www.ellenskost.se

 

Annonser