hallon och keso

Grunda med proteiner
Proteiner som keso, kesella, kokt ägg 10% ost* och makrill på burk håller sötsuget i schack.
Lägg kesella i yoghurten (naturell) eller ta ett ägg till havregrynsgröten på morgonen.
Testa Slanka Danica, 10% lagrad ost. Mums

Satsa på naturligt sött
Lite torkad frukt, till exempel ett fikon, två aprikoser eller katrinplommon, jättegott till kaffet.
Ok, det är snabba kolhydrater, men innehåller nyttiga fibrer, mineraler och vitaminer. M.a.o. Inga tomma kalorier.

Välj ett bra mellanmål
Mellanmål är A och O. Min favorit just nu är: Mjuka banan och havrekakor med kesella fyllning.
• 50 g banan
• 2 tsk naturellt jordnötssmör
• 30 g havregryn
• Fyllning:
• 160 g kesella 1 %
• 2 krm vaniljpulver
Tillagningsinstruktioner
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Mosa bananen och rör ihop den med jordnötssmöret. Ha i havregrynen och blanda ihop till en kletig smet.
3. Klicka ut 2 klickar av smeten på en bakplåtsklädd bakplåt och bred ut dem till runda kakor, ca 5 cm i diameter. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter, tills de fått lite färg och stelnat. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
4. Rör ihop kesella och vaniljpulver och bred ut på en av kakorna. Lägg på den andra kakan och ät som en smörgås.
Tips: Om du har med kakan till mellanmål, ha med kesellan i en separat burk och sätt ihop kakan precis innan du äter den, annars blir den lätt degig. Det går även bra att doppa kakorna i kesellan.
1 portion = 2 kakor

Brukar variera med dessa mellisar:
Keso och hallon:

• 1 dl keso
2,2 dl hallon

Bär, fikon och Ost

• 3 st fikon
• 40 g hårdost 10%
• 2 dl jordgubbar

Var lagom mätt – och undvik blodsocker dipparna
Ät en proteinrik och mättande kost och var noga med regelbundna måltider, lägg till två mellanmål och ligg steget före för att förebygg hunger.

Var försiktig med bröd
Det är lätt att ta till en macka, just för att det är så enkelt.
Bröd höjer blodsockret och resultaten kan bli sug efter sött och andra gärna tomma kolhydrater. Välj ett bröd där fiberhalten är >5% och som är osockrat.
Påläggetskall vara huvudingrediensen inte brödet.

Skall man välja surdeg, joda men kanske inte varje dag pga. att det innehåller ämnet fytinsyra som hindrar upptag av bland annat krom och vit-A.

Får du i dig tillräckligt med krom?

Vitt socker och vetemjöl ökar blodsockret snabbt och utarmar kroppens kromreserver. Detta kan leda till en ond cirkel där kromhalten minskar och sötsuget ökar och ju mera sötsaker man äter desto mer sänks kromhalterna.
Krom reducerar blodfetterna och kontrollerar kolesterolhalten i blodet. Bra för att förebygga det metabola syndromet.

Bästa källorna för krom (µg/100 g)
Äggula 183
Nötkött 57
Hårdost 56
Lever 55
Fruktjuice 47
Fullkornsbröd 42 Kli 38( ej surdeg)
Müsli 30
Honung 29
Övriga livsmedel som innehåller Krom:
Skaldjur, ostron, broccoli, bönor, nötter, vetegroddar, och även i potatis, svamp, vitt vin, öl och ost.

Dagsbehov av krom ca 50-200 ug

Maten är den bästa medicinen och äter man en varierad kost behövs inga tillskott.

Obs: Personer med diabetes bör inta kromtillskott under uppsikt av läkare, eftersom krom kan minska behovet av insulin.

Det är inte alltid lätt att veta vad man skall äta och i vilka proportioner, lagom är ju bäst.
Vill du veta mer eller få hjälp med att äta sunt och varierad.
Boka en kostrådgivning eller kanske en inspirerande kostföreläsning för kollegorna på jobbet.

http://www.ellenskost.se

Annonser