Lussekatterna går att göra lite nyttigare med att byta ut lite av det ljusa mjölet med havremjöl.

Havremjölet kan man mala själv i en mixer eller köpa färdigt, finns bland det glutenfria sortimentet. Brukar också ha i finrivet morot, vilket gör lussekatterna mer saftiga.

Glutenfria lussekatter med havremjöl och morot

16 st.

Ingredienser:

25g jäst

2 dl minimjölk alt. vatten

75 g smör

1 krm salt

3/4 dl strösocker,

1 påse (1/2 g)saffran

1 msk fiberhusk,

1 dl kesella 0.3%

1/2 ägg,

ca 6-8 dl fin glutenfri mjölmix

ca 2 dl havremjöl (renad havre)

1 finriven morot

Pensla med :1/2 ägg och garnera med russin.

Instruktioner:

  1. Smula jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret.
  3. Tillsätt mjölk.
  4. Häll mjölk och smör över jästen och rör tills den har löst sig.
  5. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla 10 min.
  6. Tillsätt kesella, stött saffran, morot, socker, salt, det halva ägget och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt i maskin.
  7. Låt jäsa övertäckt i bunken 30 min. Forma till lussekatter.
  8. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ca 35 min.
  9. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.
  10. Grädda i 250° mitt i ugnen, 180° i varmluftugn

Featured image

Glutenfria Lussekatter (lite nyttigare)

Lussekatter med vetemjöl och havre och morot

Receptet gäller för 35 st.

Ingredienser

50 g jäst

100 g Smör

5 dl mjölk alt. hälften vatten

250 g Kesella 0.3%

1 pkt saffran à 0,5 g

1 stor finriven morot eller 2 små

1 dl strösocker

1⁄2 tsk salt

12-13 dl vetemjöl

4 dl havremjöl

russin

1 ägg

Instruktioner:

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. 2. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen.
  2. Tillsätt kesella, morot, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
  3. Arbeta degen smidig.
  4. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  5. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter.
  6. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min.
  8. Sätt ugnen på 225°. Varmluftsugn 180°
  9. Pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min.

Låt svalna på galler.

Fler recept på lite nyttigare julmat hittar du på:
http://www.ellenskost.se

Annonser