Hösten är här och med den tyvärr också förkylningar och hosta, här kommer några tips på som gör att vi kan lindra eller kanske undvika förkylningar helt? Så ät mer:

Chili

Chili innehåller flera vitaminer, däribland vitamin C och A som båda är viktiga antioxidanter samt ämnet capsaicin. 

Capsaicin har många positiva effekter. Det kan till exempel öka kroppens temperatur och höjer ämnesomsättning något och därmed också förbränningen av kalorier.  

Capsaicinet har i flera studier visat sig ha antiinflammatoriska effekter, med fördelen att det inte retar magslemhinnan. Andra slemhinnor påverkas men på ett positiv sett. Kronisk snuva med nästäppa och nysningar kan lindras genom att capsaicinet bedövar nerverna i nässlemhinnan och gör dem mindre känsliga för infektioner och andra retningar.

Gurkmeja Gurkmeja har kraftfulla anticancerogena egenskaper, särskilt hos tidigare rökare. Curcumin, som är det aktiva ämnet i gurkmeja, har kliniskt bevisade antiinflammatoriska effekter. Gurkmeja är också fylld med antioxidanter och vitaminerna A, C och E. 
Kanel 

Kanel innehåller vattenlösliga antioxidanter i form av polyfenolet som balanser blodsockeret. Kanel innehåller en substans som dödar en mängd olika sjukdomar orsakade av bakterier, och virus. Använd äkta kanel. 

Vitlök 

Vitlök är en naturlig antiseptisk med många hälsofördelar. Vitlöken ger lägre kolesterolnivåer (av dåligt kolesterol), minskar plack, sänker blodtrycket och minskar riskerna för åderförkalkning. 

Ingefära

Så fort du börjar känna dig sjuk – proppa i dig ingefära! Ingefäran förhindrar och lindrar förkylning och innehåller massa antioxidanter. En annan bra sak med ingefäran är att den verkar anti-inflammatoriskt. Det bästa är om du äter ingefära regelbundet. 

Ingefära stimulerar salivflödet och matsmältningen, lindrar kräkningar, minskar illamående och lindrar smärtor vid gas och diarré. Ingefära har tidigare används som används som smärtlindrande medel och det hjälper till att sänka det onda kolesterolet.

Citron

Citron är antiseptiskt och verkar sammandragande. Svullnaden i svalg och näsa avtar med hjälp av fruktens saft och skal. Citron är dessutom laddad med C-vitamin.

Byt ut socker mot honung. Drick vatten och grönt te. Ta tillskott av vitamin D. Promenad varje tag. 

Honungsvatten är utmärkt mot hosta. Men vattnet för inte vara varmare än 40 grader, för att bibehålla honungens alla goda egenskaper. (Ges inte till barn under ett år)

 

Ha en underbar höst, förhoppningvis helt utan förkylning!

http://www.ellenskost.se

Annonser